Hoe verdien je geld met bloggen?

Geld verdienen met bloggen

Hoe verdien je geld met bloggen?

Kan dat dan? Ja dat kan! Er zijn ‘beroeps-bloggers. Die verdienen er voldoende aan om van te leven. Die krijgen ook steeds nieuwe vragen over bloggen en bloggen zelfs over onderwerpen waar ze weinig over weten. Dit blog gaat over ‘hoe dan?” 
Geld verdienen met bloggen

We vertellen we jullie hier over hoe je geld kan verdienen met bloggen. Misschien wil je zelf blogger worden en zou je graag willen weten hoe je met je blog wat geld zou kunnen verdienen, of misschien ben je geen blogger, maar ben je gewoon geïnteresseerd. In waar bloggers hun geld nou precies mee verdienen. Dat kunnen we ons goed voorstellen, want dat soort vragen hadden we zelf tot een paar jaar geleden ook nog.

Geld verdienen met bloggen, waarom wil je dat?

Voorop gesteld: niet iedereen wil geld verdienen met een blog. Het zou ook gewoon een hobby kunnen zijn. Wie weet verdien je er dan een keer wat mee. Omdat je het leuk vindt als je geen ambities hebt om er je werk van te maken. Dat maakt een blog niet beter of minder goed.

Voor sommige mensen is bloggen gewoon een hobby; die hebben er wat moeite mee als bloggers er geld mee verdienen en daardoor commerciëler worden. Maar het kan dus gewoon wel! Je gaat door je publicaties een lezersgroep opbouwen en dan wordt gewoon mogelijk om geld te verdienen met bloggen. Denk eens aan de tijd, energie en kennis die je erin steekt. Daardoor kun je mogelijk je baan (deels?) opzeggen.

Een blog kun je soort van vergelijken met een tijdschrift. Zoals leden van een redactie iedere maand aan hun magazine werken, werkt een blogger aan zijn ‘online magazine.’ Een blogger doet eigenlijk nog meer dan een redactielid. De blogger is vaak schrijver, vormgever, editor, vormgever, foto-/videograaf en hoofdredacteur in één. En hij/zij doet ook zelf de communicatie daaromheen via mail, telefoon en social media. 

Wat natuurlijk ook uitbesteed kan worden of waarvoor je een stagiair inzet. Verder hoort er de PR van de blogs bij en netwerken. Ik noemde de videograaf al, er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van video’s (bijv. via You Tube). En soms volgt er een boek uit. Misschien is dat je droom. Gewoon omdat je het zo leuk vindt om te doen. Vaak komen daar ook weer nieuwe kansen uit. Kortom; sommige bloggers lukt het om van hun hobby hun werk te maken. Elke dag doen wat je leuk vindt, mensen inspireren. Lijkt je dat wat? Lees dan verder.

Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Er zijn diverse manieren om geld te verdienen met bloggen. We geven hier een aantal voorbeelden.

1. Adverteren met banners op je blog.

Bijvoorbeeld banners via Google Adsense op ons blog. Die banners kan iedere blogger, ook als je blog nog klein is, plaatsen. Je verdient er niet meteen veel mee, dit kan wel een start zijn. Je moet ook bedenken dat een blog onderhouden geld kost en die kosten daarin terug kunt verdienen.
Adverteren op je blog

Hoe werkt dat? Hoe kom dan aan de niet-Google Adsense banners? Daar zijn mediabureaus voor. Als je blog op enig moment genoeg lezers heeft dan zul je worden benaderd door een mediabureau. Dat begint vaak als je enkele tienduizenden lezers hebt, maar er zijn bloggers die eerder benaderd worden. Dat kan afhankelijk zijn van je onderwerpen. Mediabureaus kijken ook naar hun investeringen en risico’s.

Als er samenwerking ontstaat zullen zij de banners op je site gaan regelen. Maak daarin dan duidelijke afspraken: welke banners wel en welke niet? Je wilt niet alle soorten banners via jouw website onder de aandacht gebracht hebben waarschijnlijk. 

Hoe werkt dat dan? Banners gaan per aantal clicks of views. Bijvoorbeeld: als er 100 keer op de link is geklikt, krijg je daar voor een X-bedrag. Of: als de advertentie 1000 x in beeld is gebracht krijg je hiervoor een X-bedrag. Vaak krijg je als lezer drie keer dezelfde banner te zien en verdwijnt hij daarna. Banners zijn waarschijnlijk de meest passieve vorm om geld te verdienen met je blog – je hoeft er helemaal niks voor te doen.

2. Advertorials schrijven.

De meest áctieve vorm om geld te verdienen met bloggen is het schrijven van advertorials. Ook die worden meestal door een mediabureau geregeld, maar je kunt het ook zelf doen. Hoe werkt dat?

Stel dat een webshop je benadert met de vraag of je een informatief artikel wilt schrijven. Dan bestudeer je de webshop en bedenkt of het bij je blogs past. Je stemt af waarover je schrijft en of je de vrijheid hebt om zelf de insteek te bepalen.

Je kunt bijvoorbeeld afspraken rondom het gebruik van steekwoorden of linkjes die in het artikel verwerkt moeten worden. Kijk of je daarin dan nog wel voldoende vrijheid hebt om goed te kunnen schrijven; zoals dat bij jou past. En je moet het samen eens zijn over de opbrengsten natuurlijk.

Het is belangrijk dat een advertorial even goed is als een ‘gewoon’ artikel. Immers: voor de lezer is een advertorial een ‘normale’ blogpost waarin je niet lastig wordt gevallen met te veel commercie. Je komt niet op een blog om reclameteksten te lezen. Toch? Dus kijk als blogger altijd kijkt: past dit onderwerp/merk bij mij en mijn blogs? Zo ja, is het relevant voor de lezer? Pas dan wordt een advertorial acceptabel.

En voor iedereen is het natuurlijk slimmer om langdurig samen te werken. Je kunt dan ‘het gezicht’ worden van een campagne zodat er een bepaalde continuïteit en herkenbaarheid ontstaat in de stijl.

Kijk je naar Amerika (de voorlopers) dan is helder dat ze daar al beter begrijpen hoe je bloggers kunt inzetten om het beste uit je campagne te halen. Mooi toch als je daar je geld mee kunt verdienen? Dat gaat ongetwijfeld “overwaaien’ naar Europa

3. Affiliate marketing.

Dat betekent dat je artikelen schrijft waarin je linkjes naar partnerprogramma’s verwerkt en die programma’s doen aan affiliate marketing. 

Een voorbeeld: je schrijft een boekreview over een tuinboek en plaatsen in dat artikel een linkje naar het partnerprogramma van bol.com. Elke keer als er iemand een boek via die link bestelt, krijg jij een klein percentage van de verkoopprijs. Het opgespaarde bedrag wordt met regelmaat (bijvoorbeeld per maand of per drie maanden) uitbetaald. Veel webshops bieden zo’n affiliate-programma aan. Lid worden is gratis en het werkt vrij gemakkelijk. 

In Amerika zijn er bloggers die daar elke maand duizenden dollars verdienen door affiliate linkjes naar websites als Amazon.com en AudibleBooks.com te plaatsen. Een sim passief inkomen is dat.

Waar moet je op letten als je geld wil verdienen met je blog?

Het is belangrijk om er goed op te letten of de commerciële kant van de content goed bij je blogs past.

Doe niet ‘alles voor geld’. Soms ben je op een later moment pas blij dat je iets hebt afgewezen. Je geloofwaardigheid is je allerbelangrijkste goed. Want als je publiek je niet meer gelooft….

Als tweede is het van belang om ‘transparant’ te zijn naar je lezers. Bijvoorbeeld door onder een advertorial te schrijven: “deze blogpost is geschreven in samenwerking met …. ” of  “Dit is een gesponsord bericht.” Maar korter kan ook: “Adv.” Op jouw social media kanalen houd je het transparant als je achter gesponsorde berichten #spon of #adv schrijft. Dan is direct duidelijk waar mensen mee te maken hebben.
Advertenties op je blog

Op die manier weet je meteen dat een blogger niet óveral voor betaald wordt. Er ligt een bepaalde verhouding aan wel/niet commerciële blogs aan ten grondslag. Het hangt ook van het onderwerp en de grootte van het blog af waarschijnlijk. Als een blogger zich netjes aan de regels houdt (die er gewoon zijn, via een reclamecode,) dan weet je wanneer iets gesponsord is of niet. Ga er maar eens op letten.

Dan is het belangrijk om open te zijn naar anderen. Vertel gewoon dat je er geld mee verdiend. Daar is niks mis mee. Je mag toch zeker geld verdienen met iets waar je goed in bent en je tijd en energie in stopt?!  Je kunt daarin ok samenwerken / sparren met andere bloggers zodat je samen beter wordt. Je bent collega’s, je kunt elkaar helpen. Er is geen reden om daar geheimzinnig over te doen?

Verder: zorg dat er evenwicht is op je blog.

Als je alleen maar commerciële dingen plaatst, zullen je lezers af gaan haken. Het is misschien verleidelijk om aan te pakken wat je aangeboden krijgt, maar je geloofwaardigheid leidt daar echt onder. Niet doen dus. En die bouw je niet zo snel weer opnieuw op als die weg is.

Als laatste willen we je een goede ‘slagers-wijsheid’ meegeven: "snijd jezelf niet in de vingers". Weet waar je aan begint. Heb argwaan bij opdrachten voor ‘het snelle geld’; opdrachten waar je niet helemaal achter kunt staan. Die botsen met je persoonlijke waarden. 

Zorg dat er een gezonde balans is tussen tijdsbesteding en opbrengsten / eisenpakket. Gedoe achteraf is nooit prettig, maak dus heldere afspraken. Neem jezelf als blogger serieus, anders doen je lezers dat ook niet. En weet ook gewoon dat ‘al doende leert men’ ook geldt in dit vakgebied. Je zult best eens de mist in gaan maar vaak zijn dat hele goed leermomenten.
Geld verdienen met bloggen

Ben jij al begonnen met bloggen?
Laat dan in de reacties weten hoe het jou verloopt. Laat ook weten waar je precies tegenaan loopt tijdens het bloggen en wellicht kunnen wij jou verder helpen!

Over de auteur

Voor mij betekent het gelukkig zijn, zakelijk en privé.
Mijn online succes maakt dat ik kan werken waar, wanneer en met wie ik wil.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>